10 jaar BOERENFORUM

Wellicht hoorde of zag je het al op een of andere manier: Boerenforum is 10 jaar op pad met Vlaamse boeren en burgers!

We vieren dit op zaterdag 18 november 2023 in ’t Hof bySONder, Adegemstraat 102 in Mechelen. Feest je met ons mee? Van harte welkom!

Inschrijven !!! KLIK HIER

Een verjaardag is steeds een moment van terugblikken. Er bewoog heel wat de voorbije 10 jaar, lees even mee:

Uitnodiging eerste overleg, Boerenforum 2014

Woensdag 15 januari 2014, vanaf 19.30 uur. In Mechelen, boekhandel De Zondvloed, Onze-Lieve-Vrouwestraat 70

Wie: producenten gecontacteerd door Voedselteams en Wervel. Waarom: voor een eerste voorbereiding voor een boerenforum in najaar 2014

Voorstel van agenda: introductie boerenforum: idee en doel, kennismaking en reacties, praktisch over organisatie eerste forum in najaar, mogelijke thema’s, opstarten kerngroep en aanspreekpersoon

Contact: Wim Merckx en Luc Vankrunkelsven

Bovenstaand mailtje was het begin van een bijzonder verhaal. Na een Europese Nyeleni-bijeenkomst te Krems in 2011 voelden Luc en Wim de nood aan een solide basis voor La Via Campesina in Vlaanderen. Tegelijkertijd kwam de vraag van boeren en boerinnen die een andere, meer duurzame en rechtvaardige weg willen inslaan, om elkaar te ontmoeten. (lees: ‘Legal! Optimisme – realiteit – hoop’ en NYÉLÉNI VERKLARING VAN HET INTERNATIONALE FORUM VOOR AGRO-ECOLOGIE)

We waren met een 30-tal die eerste avond, die de eerste stappen zetten voor een forum voor boer, boerin en landwerker. Boeren met elkaar én met burgers samenbrengen, verbinden en uitwisselen, dat was onze drijfveer. In het Vlaamse landschap was en is dit nog steeds geen vanzelfsprekendheid. Tot op vandaag is ons boerenpad er één van vallen en opstaan, leren en delen.

Op 9 mei 2015, later dan gehoopt, organiseerden we ons eerste boerenforum op bioboerderij De Zwaluw in Lovendegem. We mochten 80 aanwezigen verwelkomen. Op de agenda: toegang tot grond en pachtwet, instandhoudingsdoelstellingen, autonomie in afzet en prijsvorming. Wim Merckx schreef een eerste post op onze website met als titel “hallo wereld“. Tijdens onze feesteditie op zaterdag 18 november keren we terug naar waar het begon en gaan we opnieuw in gesprek over deze 3 thema’s die nog steeds brandend actueel zijn.

Met dat eerste boerenforum was het startschot gegeven. We organiseerden boerenfora, wintermeetings, boerendebatten, acties, samenkomsten met ander organisaties, … en steeds opnieuw brachten we de stem van onze boeren en boerinnen naar voor over topics waar velen niet wakker van liggen en zorgden we voor brede aandacht. Onderaan vindt je heel wat sfeerfoto’s

Sinds 16 maart 2018 mogen we ons fier lid van La Via Campesina noemen. Boerenforum is vanaf dan deel van de wereldwijde boerenstrijd voor gezond voedsel en duurzame landbouw, met een continue uitwisseling en verbinding van Vlaamse landbouwers met Belgische, Europese en internationale collega’s als resultaat. Margret van ECVC, European Coordination la Via Campesina vertelt ons op 18 november meer over de organisaties waar we deel van zijn.

De toetreding tot ECVC en 5 jaar boerenforum moesten gevierd worden en dat deden we op 7 april 2018 in de Tiendenschuur van Abdij van Park te Leuven. Een prachtig vijfde boerenforum, mooi weer en heel veel volk. Jan Douwe Van der Ploeg kwam er spreken over zijn boerenvisie en bracht ons het woord “boerenlandbouw”. Vele topics die we doorheen de jaren hebben aangekaart, zijn vandaag de aanleiding tot heftige crisissen in de landbouw. De problemen die we kennen in Vlaanderen en Nederland zien we terug in de hele EU en tot op elk stukje landbouwgrond op onze aarde. Jan Douwe schreef er onlangs een boek over en komt het ons persoonlijk overhandigen op zaterdagvoormiddag 18 november!

Op 9 april, amper 2 dagen later, moesten we afscheid nemen van Wim Merckx.

Dankjewel Wim om boerenforum op de kaart te zetten, om boeren en boerinnen een stem en een forum te geven. Jouw visie en de kracht om niet toe te geven aan onwaardige compromissen die de boerenlandbouw klein houden, blijven ons bij en maken ons sterk.

Net voor ons 10-jarig bestaan moesten we ook afscheid nemen van luc Vankrunkelsven.

Dankjewel Luc om de draad steeds opnieuw op te pikken als iemand van ons moest loslaten. Luisteren, verbinden, verbanden leggen en een duidelijke agroecologische boerenvisie in de wereld zetten, dat is wat je ons bijbracht.

Samen met Wervel en de Cerrado werkgroep brachten we een prachtig eerbetoon aan Luc in de Abdij van Averbode, Luc’s thuis als norbertijn.

Op ons verjaardagsfeest op 18 november, zal een boek aanwezig zijn waar iedereen een laatste boodschap aan Luc kan neerschrijven, een boodschap voor de toekomst. Zo wordt het een boek van HOOP en HERSTEL. De boeken van Luc zullen ook verkrijgbaar zijn die dag.

Lees het volledige programma van onze feestelijk boerenforum op 18 november na op deze pagina’s: 10 jaar programma, 10 jaar affiche

We zoeken hulp voor:

  • het rondsturen van deze mail om boeren en burgers uit te nodigen, we mikken op véél volk!
  • het klaarzetten van de zaal op donderdag 16 nov vanaf 17u
  • het klaarzetten en inkleden van de zaal op vrijdag 17 nov vanaf 17u
  • de laatste voorbereidingen zaterdagmorgen 18 nov vanaf 8u30
  • de permanentie van de info- en boekenshop (vm, middag, nm, avond)
  • de permanentie aan de inkom om bezoekers te registreren, de betalingen van lidgeld en bijdrage voor het avondmaal te ontvangen (vm, middag, nm, avond)
  • ondersteuning van het middagmaal 12-14u (organisatie seizoensmaak)
  • ondersteuning van het avondmaal 17-20u (organisatie seizoensmaak)
  • de opkuis van de zaal zaterdagavond, uur niet duidelijk 🙂
  • alle soorten aan financiële middelen zijn zeer welkom

Stuur een berichtje naar boerenforum@gmail.com met wat en wanneer je iets wil bijdragen aan de organisatie van ons feest of via het inschrijvingsformulier. Alvast bedankt!

Inschrijven !!! KLIK HIER

Plaats een reactie