30 jaar La Via Campesina

Boeren, boerinnen en landwerkers van La Via Campesina vieren 30 jaar gezamenlijke strijd en hoop


Leden van La Via Campesina uit de hele wereld kwamen maandag 15 mei, persoonlijk of online samen om de 30e verjaardag van de oprichting van de grootste boer•inn•enbeweging ter wereld te vieren.
European Coordination Via Campesina, de Europese afdeling van La Via Campesina, was medeorganisator samen met Boerenforum, Le MAP en FUGEA, van het evenement ter gelegenheid van de 30-jarige verjaardag van de formele oprichting van de beweging in Mons, België, op 15-16 mei 1993.


De aanwezigen en organisatoren van de eerste bijeenkomst in Bergen werden vergezeld door boeren uit de hele wereld, alsook door gelieerde organisaties en beleidsmakers om te vieren wat de beweging allemaal heeft bereikt.
Zo gaf La Via Campesina de aanzet tot de VN-verklaring over de rechten van boeren en andere mensen die op het platteland werken. De beweging heeft ook het concept voedselsoevereiniteit bedacht en gesocialiseerd, de eis voor het recht van volkeren om te beslissen over landbouw- en voedselbeleid om gezond en cultureel passend voedsel te produceren, geproduceerd met ecologisch verantwoorde en duurzame boerenmethoden, en zo het recht op gezond voedsel voor alle mensen en gemeenschappen te garanderen. Het belangrijkste is dat La Via Campesina boeren en boerinnen over de hele wereld verbindt en verenigt, door strijd en een stem van hoop te geven aan samenlevingen om eerlijke en rechtvaardige voedselsystemen op te bouwen die gebaseerd zijn op een agroecologische boerenlandbouw.

Met Boerenforum zijn we heel vereerd dat we deze feestelijke samenkomst mee mochten organiseren en dat we deel uit maken van de grootste boerenbeweging. “Het is belangrijk om boeren, boerinnen en landwerkers samen te brengen, regionaal maar ook op internationaal niveau,” zegt Wim Moyaert, coördinator van Boerenforum. “Deze wereldwijde verbondenheid zorgt voor inspiratie en steun om lokaal verder te strijden voor een boerenlandbouw en voedselsoevereiniteit. Samen zaaien we hoop voor een agroecologische toekomst.” We kijken nu al uit naar onze eigen 10-jarig bestaan dat we vieren op 18 november in Mechelen met boer•inn•en-debatten, -markt en -feest.


Zoals een deelnemer, Andoni Garcia Arriola, tijdens het evenement verklaarde: “Vandaag, in het licht van de diepe systeemcrisis die de planeet doormaakt, is de stem van de boer•in en de voorstellen van LVC en haar gelieerde organisaties een licht van hoop voor de wereld. Vandaag hebben we gezien dat zolang er mensen zijn die de boerenstrijd voeren, er hoop is!”

Lees de verklaring van Bergen.


Het evenement vindt ook plaats in de aanloop naar de 8e internationale conferentie van LVC, die van 21 tot 28 november dit jaar in Colombia plaatsvindt. Tijdens de conferentie zullen boerinnen, boeren en landwerkers uit de hele wereld de fundamentele rol van boeren en agroecologie in de huidige wereldwijde strijd voor vrede, klimaatrechtvaardigheid, gelijkheid en rechtvaardigheid belichten en bespreken.
Morgan Ody, algemeen coördinator van LVC sloot de viering af met krachtige woorden over wat die rol zal zijn. “Als boer en boerin hebben we bewezen dat we de sleutel zijn om de wereld te voeden en voor Moeder Aarde te zorgen. We zijn erin geslaagd de WTO te blokkeren en voedselsoevereiniteit, agroecologie en de rechten van boer•inn•en op de agenda te zetten. De rol die wij in de toekomst zullen spelen is nog belangrijker, aangezien de toekomst van de mensheid afhangt van de toekomst van de landbouw. We bouwen aan hoop.”


Bekijk hier de volledige ceremonie. Globaliseer de strijd, globaliseer de hoop!

Word lid en/of steun boerenforum! , doneren kan op reknr BE22 8917 0406 8547 met vermelding van jouw naam

Bekijk de data en kom af!

Contacten
Morgan Ody – LVC General Coordinador – morgan@viacampesina.org – FR, EN, ES

Wim Moyaert – Boerenforum – boerenforum@gmail.com – NL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s