EL WALILI, de waanzin van de winterse zomergroenten.

Boerenforum roept op tot steun voor El Walili, waar uw tomatenplukker na uitbuiting nu ook dakloos wordt!


Nijar, bij Almeria, is een dorp in het zuiden van Spanje dat een bloeiende handel kent van serregroenten die in de winter per oplegger massaal naar heel Europa uitgevoerd worden:(kers)tomaten, paprika, courgette, komkommer en aubergines, voornamelijk bio (wat Nijar betreft).De milieuimpact is bekend: uitloging van de grond en het water, plastiek vervuiling op grote schaal, verlies van biodiversiteit enz. In Nijar heeft de intensieve landbouw een niveau van negatieve impact bereikt dat nergens ter wereld zijn gelijke kent. De lokale autoriteiten en de exporteurs (vertegenwoordigd in COEXPHAL) proberen wanhopig de waarheid over de milieuschade en de sociale kost te verhullen, maar slagen daar gelukkig niet meer in. De grote meerderheid van de groenten zijn geproduceerd met de arbeid van migranten uit Marokko, de subsahara landen en Oost-Europa (Oekraine, Roemenië, enz). De werkomstandigheden waarin deze mensen werken zijn gebaseerd op onzekerheid (verblijfsvergunning, tewerkstelling, huisvesting,…), ontoereikende lonen lager dan het minimumloon, geen vertegenwoordigers van de arbeiders, dagcontracten of helemaal geen contracten, waardoor de bedrijfsvoerders en managers kunnen aanwerven en ontslaan naar believen.

Het is erg moeilijk voor de migranten om een degelijke woonst te vinden. De werkgevers verzaken aan hun plicht in geval van tewerkstelling van arbeidsmigranten, om woningen te voorzien. De werkomstandigheden zijn precair en ook door het beleid worden geen woningen voorzien voor deze grote groep mensen waardoor onvermijdelijk sloppenwijken worden opgetrokken uit palletten, karton en stukken landbouwplastiek. Gegeven de enorme inkomsten gegenereerd door de export van groenten zou het oprichten van eenvoudige appartementen voor de arbeiders mogelijk moeten zijn, maar dat gebeurt niet of zeer uitzonderlijk.
Het exportwonder, de snelle expansie van ‘de moestuin van Europa’ is dus puur gebaseerd op uitbuiting en het aan de laars lappen van verplichtingen. Met onuitbetaalde lonen wordt de infrastructuurexpansie bekostigd en de welvaart van de Spaanse bevolking. Voor telers elders in Europa is dit pure concurrentievervalsing.

Terwijl de Chabolas -sloppenwijken- over het algemeen klein en goed verstopt zijn, is El Walili  in Nijar uitgestrekt, en wonen er zeker 500 inwoners. Er is een moskee, verschillende winkeltjes, cafetarias, beenhouwers, klerenwinkels, een taxiservice, .. maar deze gemeenschap stoort niet alleen de lokale autoriteiten en de exportorganisatie, maar ook de organisatoren van de toeristische sector: omdat de toeristen de Chabola kunnen zien vanop de weg en wanneer ze ze Cabo de Gata bezoeken, niet ver van Nijar. De neofascistische partij VOX wint een groeiende steun in de regio en de PSOE sociaal-democraten doen hun best de VOXkiezers naar zich toe te trekken.  

Zo is het maffieuze trio van lokale autoriteiten, exportorganisaties en toeristische groepen ertoe gekomen om te beslissen de Chabola El Walili te vernielen. Ze zijn daarin wel gestuit op verschillende NGO’s, religieuze organisaties en het landarbeiderssyndicaat SOC-SAT (lid van Via Campesina), verenigd in de associatie ‘Derecho e Techo’ (Rechtop op Dak). Officieel hebben de autoriteiten de schijn gegeven een compensatie te bieden en goedkope appartementen te bouwen voor de 500 bewoners, maar in de praktijk blijken deze nog in constructiefase te zijn en zullen er ook niet voldoende plaatsen zijn voor 500 mensen. Eens te meer werd er gelogen!
Op maandag 30 juni  in de vroege ochtend is er overgegaan tot ontruiming, een enorm leger bestaande uit verschillende politiekorpsen heeft El Wallili omcirkeld en is met behulp van bulldozers en graafmachines de afbraak aangevat van de woonsten, sommigen werden in brand gestoken. Wat er met de inwoners gebeurt is is niet duidelijk en het is zeker dat velen geen onderdak gevonden hebben na hun werk.

Wat gebeurd is in El Wallili te Nijar, is een schande voor Spanje, een schande voor Andalusië, een schande veroorzaakt door een landbouwsysteem dat gebaseerd is op de uitbuiting van landwerkers, migranten en vluchtelingen. En dit draagt alweer bij tot de sociale en ecologische negatieve impact in de hele wereld, tot op een ondragelijk niveau.
Boerenforum drukt zijn solidariteit uit met alle uitgerookte migranten van Nijar, en eist onmiddellijke maatregelen om alle inwoners van wijlen Walili in Nijar, waardige en betaalbare woningen te verschaffen.

Boerenforum roept ook de Vlaamse consument op : “support your local farmer”, die ook economische en sociale duurzaamheid nastreeft! Eet geen zomergroenten in de winter!
De supermarkten worden gevraagd kritisch te kijken naar de bedrijven van dewelke ze aankopen, en alle producten, ook BIO, van een GGN nummer te voorzien zodat de consument kan nagaan van welk bedrijf het product komt. Boerenforum maakt deel uit van een internationaal netwerk van boeren dat van plan is alvast de grofste inbreuken op de mensenrechten te bestrijden.

Wat kan je verder nog doen:

Deze info massaal delen.

Lees de brief aan de Spaanse Ambassade via deze link. We roepen op om deze brief naar de Spaanse ambassade te sturen: Wetenschapstraat 19, 1040 Brussel, emb.bruselas@maec.es

Stuur een brief naar de Spaanse nationale en regionale autoriteiten zie deze link.

alcaldia@nijar.es

delegacion.almeria.dgob@juntadeandalucia.es

secretario.general.almeria@correo.gob.es

oiac@mdsocialesa2030.gob.es

defensor@defensordelpuebloandaluz.es

juridico@coexphal.es

plataformaderechoatecho@gmail.com

https://www.dw.com/en/spains-sea-of-plastic-where-europe-gets-its-produce-migrants-get-exploited/a-47824476

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s