“GROND VOOR VOEDSEL” NEE, GEEN CARBONCREDITS. Boerenforum op de klimaatmars

Boeren, boerinnen, landwerkers en hun organisaties liepen vooraan in de mars. Zondag namen we samen met andere burgerorganisaties, producent en consument, het voortouw, we lieten onze stem horen dat landbouw en voedsel lijdt onder het negeren van de klimaatcrisis

We zijn de eerstelijns slachtoffers in deze klimaatcrisis en vele boer•inn•en voelen zich ook in de hoek geduwd en onderdrukt door alles wat op ons afkomt. Absurde regelgeving, boekhoudkundige en wetenschappelijke becijferingen die nergens op slaan met als enige boodschap “beste boer en boerin, in naam van de klimaatcrisis dien je wat je opbouwde onder druk van beleid en glb (pac) nu te stoppen” Het zijn absoluut geen beste tijden voor de landbouwers op geen enkel vlak.

Boeren die het reeds anders aanpakken, biologisch, kleinschalig, agro-ecologisch, korte keten, … en reeds een “positieve impact” hebben op ons klimaat, op hun nauwe omgeving (mens en natuur) en op de voedselketen worden op geen enkel manier gewaardeerd. Een burnout tsunami bij deze gedreven landbouwers is komende. Er moet steun komen om de transitie in de landbouw te versnellen, er moet steun komen om boer en boerin de financiële zekerheid te geven dat ze met een gerust hart uit het foute systeem kunnen stappen en tijd krijgen om met vallen en opstaan aan een nieuwe degelijke landbouw te gaan werken. Een agro-ecologische boerenlandbouw.

Wat we nog missen in het betoog van de klimaatcoalitie is de simpele maar fundamentele eis dat voedselproducenten een degelijk prijs dienen te krijgen voor degelijke voeding en voor hun degelijk werk op het land. Nee geen eindeloze en onzekere subsidie van onderuit waar je steeds opnieuw winnaars en verliezers hebt. Maar een degelijk prijs voor het afgeleverde product dat gezond, degelijk, voedzaam, … is. Met een degelijk prijs is het voor boerin en boer eindelijk haalbaar om op het land ook degelijk werk te leveren zonder roofbouw te moeten plegen op aarde, plant en dier. Een degelijk loon waardoor ze niet langer zichzelf en landwerkers dienen uit te buiten.

Voor boerenforum is het duidelijk. Als we iets willen doen voor het klimaat en de aarde leefbaar willen houden voor mens, dier en plant, … dan zullen we in eerste plaats het kapitalistische systeem van onze huidige maatschappij moeten tackelen.

“GROND VOOR VOEDSEL” we blijven bij deze slogan. Grond voor boer, boerin en landwerkers om degelijk voedsel te produceren in samenwerking met natuur en omgeving.

Er dient een degelijke verloning te komen voor degelijk voedsel. Nee niet allerlei subsidies en credits waar multinationals en investeerders toegang toe krijgen om zo zichzelf en hun firma klimaatneutraal te kunnen benoemen. NEE, GEEN CARBONCREDITS. 

We moeten terug naar het gelijkheidsbeginsel, het primaire recht dat elke mens heeft op deze planeet: iedereen heeft recht op gezonde voeding en dit moet dringend uitgewerkt worden. Alle subsidie die tot op vandaag naar de landbouw vloeide heeft nog steeds niet gezorgd dat “elke” consument degelijk voedsel op zijn bord krijgt en ook niet dat “elke” producent een degelijk prijs krijgt voor zijn noeste arbeid om voedsel te produceren in respect met aarde, natuur, omgeving, mens, …

DANKJEWEL aan iedereen die zondag onze boodschap mee ondersteunde

DANKJEWEL voor je aanwezigheid, kracht en stem

STEUN BOERENFORUM: Stort 20 € (of meer als je ons extra steun wil geven) op reknr BE22 8917 0406 8547 met vermelding van jouw naam

inschrijvingsformulier

Artikel in De Standaard

Eén strijd

Maar de echte, letterlijke trekker van de manifestatie was een Waalse boer van FUGEA in zijn tractor. ‘De aarde, dat is onze zaak’, stond op zijn spandoek. Landbouw en duur­zame voedselproductie was een hoofdthema op de manifestatie.

Niemand die acuter de klimaatverandering in de praktijk voelt dan de landbouwers. Ook een delegatie Vlaamse boeren stapte daarom mee op, achter het spandoek Boeren-burgers-natuur. ‘Wij moeten hier zijn’, zeggen ­Bavo Verwimp (54) en Souliman Diraa (50). Allebei bioboeren en lid van boerenforum, de ene heeft een gemengd groenten-vleesbedrijf in Herentals, de ­andere een CSA-boerderij, Het Vrije Veld in Genk.

‘Ik maak me grote zorgen’, vertelt Verwimp. ‘De hitte en vooral de droogte van afgelopen zomer hebben echt pijn gedaan. Wat als we dit nog vaker zullen mee­maken? In de biolandbouw heb je planten nodig die tegen een stoot kunnen. Maar door de droogte kregen ook die klappen.’ ‘Vroeger hoefden we onze akkers niet te beregenen, nu redden we het niet meer zonder’, vult Diraa aan.

Afvaardigingen van de gang­bare landbouw zagen we niet. ‘Waarom ze hier niet zijn? Dat moet je aan hen vragen’, zegt ­Verwimp. ‘Ze denken vanuit een ­ander systeem.’ ‘Maar ze zouden hier moeten zijn, ja’, zegt Diraa. ‘Niemand ontsnapt aan wat er op ons afkomt.’ Op Twitter wenste de voorzitter van de Groene Kring van jonge landbouwers wel alle deelnemers succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s