oproep voor agro ecologie

Nyeleni-dialogen, dinsdag 25 oktober te Gent, lokalen Landwijzer.

Boerenforum doet een oproep aan de Vlaamse boeren om hun stem te laten horen. De kracht van ons voedselsysteem ligt bij boerinnen en boeren die lokaal verweven aan voedselproductie doen in samenwerking met natuur en omgeving. 

In 2023-24 gaat opnieuw een wereldwijd Nyéléni-congres over voedselsoevereiniteit. De eerste top in 2007 werd genoemd naar de Malinese vrouw Nyéleni en sindsdien iis de naam blijven hangen. Op de Nyéléni-congressen komen vertegenwoordigers samen vanuit de ganse wereld. Het zijn kleinschalige voedselproducenten en consumenten, agro-ecologische boeren, inheemse volkeren en gemeenschappen (met inbegrip van jagers en verzamelaars), familiale boeren, landarbeiders, herders en pastorale veehouders, vissers en mensen uit de stad.

Wim Moyaert van Boerenforum: “Samen schreven ze aan de fundamenten van voedselsoevereiniteit, van de agro-ecologische beweging en de boerenlandbouw. Een manifest dat de basis vormt voor Boerenforum. Onze Nyéléni-dialogen dienen om die teksten te actualiseren: wat zijn onze prioriteiten om de agro-ecologische beweging te versterken, welke organisaties en bewegingen moeten we betrekken, wat zijn de kernvraagstukken waar Boerenforum moet rond werken? We werken hiervoor samen met mensen van Via Campesina, de Europese boerenbeweging voor voedselsoevereiniteit.”

Agro-ecologie is meer dan een landbouw techniek, het is een manier van samenwerken tussen producent en consument, hoe ze samen in het leven staan. Agro-ecologie is lokaal, is gemeenschap vormen die toegang tot grond en natuurlijke hulpbronnen krijgt. Verbinding, kennisdelen en autonomie staan bovenaan de agenda naast de bezorgdheid omtrent de plaats van de vrouw en de toekomst voor onze jongeren.

In een tijd waar voedselproductie op alle vlak onder vuur wordt genomen is nog belangrijk geworden om als boerin, boer, landwerker, verwerker, winkelier en eter samen te komen. Vandaar onze oproep “kom samen en laat je stem horen”.

Dit kan door op dinsdag 25 oktober naar Gent te komen. Van 10u tot 16u in de lokalen van Landwijzer, Kasteellaan 435 9000 Gent (station Gent-Dampoort). Welkom vanaf 9u voor koffie en een babbel.

 Inschrijven kan via deze link, of via een berichtje naar boerenforum@gmail.com, of 0494 62 44 25.
Onze visietekst boerenforum is hier te lezen, net als de Nyéléni verklaring voor agro-ecologie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s