BODEMLEVEN fundament van autonomie

Woensdag 12 oktober ’22 verzamelen bij Koen Doggen van Moesland, op zijn veld Smoutpot 26, 2070 Zwijndrecht naast café “de smoutpot”. Je bent welkom vanaf 9u en we starten om 10u tot 16u.

inschrijven via: https://forms.gle/2hZkPLbgBTApxXC36, boerenforum@gmail.com, 0494/624425

Samen met Koen maken we een wandeling rond het veld en luisteren we naar zijn verhaal: hoe werkt hij met bodem en leven, hoe reduceert hij de input van fossiele energie?

Het veld ligt niet ver van 3M: hoe zit het met die PFOS, welke invloed heeft dat op bodem en planten, wat is de aanpak bij Moesland? We staan even stil bij de eerste resultaten van de hennepproeven.

https://www.moesland.be/

We hebben ook stichting “in goede aarde” uitgenodigd uit Nederland. Een inspirerend team dat samen met de boer en boerin aan de slag gaat om bodem te herstellen en te verbeteren. Werken aan de relatie met je bodem en al het leven dat er in aanwezig is. Breng een staaltje mee van je bodem en samen met in goede aarde kunnen we je bodemleven gaan visualiseren

www.ingoedeaarde.org

Cooperatie Ricolab zorgt voor een simpele maar heerlijke maaltijd en komt ons even vertellen hoe ze hun samenwerking met boeren aanpakken.

https://ricolab.be/

In de namiddag gaan we verder in gesprek rond onze bodems. Koolstof opbouw, composteren, preparaten, niet-keren, bodemleven verhogen, rotaties, mengteelten, … wat is haalbaar, wat zijn de ervaringen. Een uitwisseling van boer•in tot boer•in, ervaring van het veld.

Koolstof landbouw, koolstof credits, … wat moeten we daarmee. We gaan nog even kort in gesprek met Wim Moyaert en wegen de pro en contra’s af. Wat hebben we nodig van beleid en gemeenschap om verder te werken aan het bodemleven.

Afsluiten doen we in café “de smoutpot” rond 16u.

Het veld van Koen ligt op 10 min fietsen van het treinstation Zwijndrecht.

We vragen 20€ als bijdrage voor de organisatie van het boerenforum, voor leden is dit gratis. www.boerenforum.wordpress.com/wordt-lid-en-steun/

Voor spijs en drank rekenen we op een vrije bijdrage.

Wat breng je mee:

* een collega boer•in

* een staaltje van je bodem, humus, compost, …

* een boek dat je wil delen, ruilen met aanwezige collega’s

* al je vragen en antwoorden

Steun onze oproep voor een Vlaams Boerenplan: https://forms.gle/1dCaPo7LFJd1zBjcA

Nog vragen, opmerkingen, tips en tricks neem gerust contact met ons op:

boerenforum@gmail.com

0494/624425 (Wim Moyaert)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s