STOP COLRUYT

Nieuwe actie tegen de aankoopstrategie van  landbouwgronden door Colruyt

De boerenorganisaties (FUGEA en Boerenforum) en hun medestanders (Réseau de Soutien à l’Agriculture Paysanne) zijn op dinsdag 20 september met een bewustmakingsactie gestart. Aangezien groep Colruyt weigert zijn aankoopstrategie van landbouwgrond te herzien, hebben actievoerders stickers geplakt op de winkelwagentjes in tientallen winkels in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. In Ath verzamelden boeren aan de colruyt om burgers te informeren en duidelijk te maken aan Colruyt dat er nog steeds geen antwoord is op de bezorgdheden omtrent hun landbouw strategie.

Het doel van deze acties is de rol van het bedrijf in landroof aan te klagen. Camille, activiste voor voedselsoevereiniteit: “Landbouwgrond is geen supermarkt en Colruyt moet stoppen met  hun verticale integratie in de voedselketen!”. De supermarktketen verwierf de voorbije jaren al meer dan 175 hectare landbouwgrond en weilanden via Colim, hun vastgoedvennootschap. Bovendien vermijden ze bewust loopbaanpacht contracten met de boeren en worden er enkel seizoen contracten opgesteld met onbekende voorwaarden.

De actie komt er naar aanleiding van diverse artikelen die bij Tchak en Apache verschenen omtrent de aankoop strategie van landbouwgrond door Colruyt en de problematiek dat dit met zich meebrengt voor de boeren en boerinnen.

Colruyt Group, die tijdens de dag van de boerenstrijd op 15 april al aangeklaagd werd vanwege hun betrokkenheid op de grondmarkt en prijszetting, wil geruststellen door te zeggen dat het niet “agressief [op de markt] werkt”. Op het veld is het gevoel bij de boeren heel anders. Nicolas, een jonge landbouwer uit Henegouwen en lid van de raad van bestuur van de FUGEA, vertelt over zijn ervaring: “Ik wilde grond kopen die ik al bewerkte, maar Colruyt bood de eigenaar vier keer de marktprijs. Ik kon dit onmogelijk evenaren.  Dit staat ver van de uitspraken van Saskia De Block, hoofd landbouw bij Colruyt, die garandeert dat Colruyt “elk geval analyseert en kijkt naar de marktprijs”. Volgens André, ook landbouwer in Henegouwen die door het tijdschrift Tchak werd geïnterviewd, “is het duidelijk dat hun komst [van Colruyt] tot een forse prijsstijging heeft geleid”. Het is moeilijk hem ongelijk te geven als men weet dat de gemiddelde prijs per hectare in Henegouwen procentueel het sterkst is gestegen in de eerste helft van 2021. Het directe gevolg voor de landbouwsector is dat overname of opstart voor nieuwe boeren generaties vrijwel onmogelijk is geworden en dat de veerkracht van de regio zo verloren gaat.

Daarbij komt nog eens de wens van de supermarktketen om zich te profileren als landbouwer en dus ook te profiteren van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Deze onthulling, gepubliceerd in de tijdschriften Tchak! en Apache, wakkert de vrees van de boerenorganisaties en hun bondgenoten verder aan.

Lees meer hierover: Hoe Colruyt aast op Europese landbouwsubsidies / Colruyt koopt op grote schaal landbouwgronden op in België

Colruyt Group lijkt de vrees van de boeren niet au sérieux te nemen, boerenorganisaties en medestanders hopen dat een bredere media-aandacht voor hun aankoopbeleid de supermarktketen ertoe zal aanzetten zijn strategie, die schadelijk is voor zowel de boeren als onze voedselsoevereiniteit, te herbekijken.

Colruyt is geen alleenstaand fenomeen, wie zien meer en meer landbouwgrond verdwijnen in de portefeuille van multinationals, groot grondbezitters, investeerders, … Help ons deze situatie in kaart te brengen via deze link Help ons onderzoek naar investeerders in landbouwgrond vooruit

Perscontacten : 

Wim Moyaert (NL) – Boerenforum : 0494/62.44.25

Philippe Duvivier (FR) – Président de la FUGEA (actie ATH) : 0491/56.33.86

Hugues Falys (FR) – FUGEA : 0497/61.64.14

Foto galerij : tiny.cc/NoCol 

Volg de actie op facebook van Agroecology In Action :

https://www.facebook.com/agroecologyinaction

Ons pleidooi :

NL : https://boerenforum.files.wordpress.com/2022/04/pleidooi-en-eisen-15-april.pdf

FR : http://www.luttespaysannes.be/spip.php?article259

Ondersteunende ondertekenaar :

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s