Boerenforum 17 sep 2017

Een forum over ervaringen met hennepteelt. Gaat door in Londerzeel, in de schuur van de familie Van Buggenhout. Op het programma: ervaring met hennepteelt als agro-ecologische innovatie voor organische stof, terreinproeven en grondprofiel, hennep op de markt … Hennepforum van 14 tot 17 uur. Ontvangst vanaf 13 u met première vertoning van de documentaire van Climaxi over EU-landbouw. Keuken en bar van Seizoensmaak en Local Social. Gaat door in Londerzeel, Ursene 14.

Het verschil tussen cannabis en industriële hennep zit hem in het THC-gehalte. Landbouwers mogen alleen henneprassen zaaien die geen psychoactieve, hallucinerende werking hebben.
Kemp is de oude Vlaamse naam voor industriële hennep, Cannabis sativa subsp. sativa. Hij kent een zeer snelle groei en wordt 1 tot 4 meter hoog. Op vier maanden tijd kan kemp zo tot 15 ton droge stof per hectare produceren. Via een grote CO2-captatie kan de teelt mee helpen de Kyotonormen te halen, maar ook in de bouw zorgt kemp mee voor warmte in de winter en koelte in de zomer.
Als extra vruchtafwisseling is kemp op elk bedrijf interessant. De teelt behoort niet alleen tot een heel aparte plantenfamilie, maar ook bepaalde bodempathogenen worden er door onderdrukt. Kemp is een opstap naar gifvrije landbouw. Omwille van de dichte groei zijn onkruidbestrijdingsmiddelen overbodig. Plagen en ziekten komen niet voor en de plant is bijzonder gevoelig voor chemische bestrijdingsmiddelen. Tussen zaai en oogst vergt hennep geen werk. Door hennep op te nemen in de teeltrotatie, verbetert de bodemstructuur en verhoogt het koolstofgehalte in de bodem.

Programma

13u tot 14u: Onthaaluurtje met première van een nieuwe Climaxi documentaire over landbouw “Ceci n’est pas une patate”

14u: Welkom door Matthias van Buggenhout, mede-uitbater boerderij Seizoensmaak en initiatiefnemer van de hennepteelt

14u15: Patrick De Ceuster van Wervel schetst de geschiedenis van hennep in België en welke rol Wervel hier recent in heeft gespeeld

14u30: Veronique De Mey werkt voor Inagro aan de promotie van hennepteelt in Vlaanderen. Zij benadrukt de voordelen van hennep in een landbouwsysteem en het potentieel van het gewas in diverse afzetkanalen.

15u: Matthieu Heyndrickx is zaakvoerder van Hemp in a Box, een bedrijf dat bouwtoepassingen maakt van hennep. Matthieu neemt de hennep van Matthias en andere boeren uit de streek af en ziet veel toekomst in het gebruik van hennep in de bouw.

15u15: hennep als veevoeder ( )

15u30: korte pauze

15u50: Veldbezoek met toelichting van de boer over het verloop van de teelt, de waarde van hennep voor zijn bedrijf, en een profielput van de bodem

17u: slot aan de bar

17u30: Boerenkeuken met al het lekkers dat september te bieden heeft

180617 foto hennepakker van buggenhout 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s